Behöver du hjälp?

Bli vän med dig själv

Du & Dina Relationer // Du är kär, ihop med någon och hänger ofta med vänner. Kanske har du få eller inga vänner men önskar att du hade. Oavsett. Den absolut viktigaste relationen i ditt liv är den till dig själv.

För att må bra och känna oss trygga behöver vi relationer och vi behöver relationer som fungerar. Och eftersom den absolut viktigaste relationen i ditt liv är den till dig själv är det klokt att starta med den.

Var nyfiken på dig själv, ställ frågor och ta tid på dig att tänka igenom svaren: Vem är jag? Vad är på riktigt viktigt för mig? Hur vill jag bli bemött? Gillar jag den jag är? Vad jag gör? Om inte, varför då?

Genom att besvara frågorna får du en fin möjlighet att fundera över vem du är och vill vara. Du lär känna dig själv bättre och kan på så sätt bli tryggare i din identitet, vilket är grunden för att bygga tillitsfulla relationer till andra.

När du kommit fram till svar som du känner dig nöjd och hemma med kan du fortsätta ställa frågor som rör vänskap: Vad är att vara en vän? Vad betyder vänskap? Finns det olika typer av vänskap och vilken passar mig? 

Du kan ha ett fåtal vänner men ändå känna dig rik på vänskap

Din och min förmåga att skapa relationer till andra, och oss själva, beror på många olika saker. Vi har alla olika bakgrund och historia. Vi påverkas av vår uppväxt, tidigare erfarenheter och upplevelser men också av arv och miljö.

Vissa av oss har lätt att få vänner, skapa nya relationer och har kanske också ett stort behov av att umgås både i och utanför sociala medier. Andra av oss har inte lika lätt att knyta kontakter och föredrar ett mindre socialt liv med några få vänner. Några av oss saknar vänner, känner sig ofta ensamma och skulle helst vilja ha vänner.

Men, det är inte alltid antalet vänner eller storleken på familj som avgör om du känner dig trygg och i en gemenskap. Du kan ha hur många vänner som helst och ändå känna dig ensam. Och det motsatta. Du kan ha ett fåtal vänner men ändå känna dig trygg och rik på vänskap.

Ofrivillig ensamhet anses vara en vanlig orsak till psykisk ohälsa

Att vara ensam är inte detsamma som att känna sig ensam. Det är också stor skillnad mellan att vara ensam och att vara ofrivilligt ensam. Ofrivillig ensamhet anses vara en vanlig orsak till psykisk ohälsa.

Det finns oceaner av anledningar varför vi känner oss ensamma. Det kan vara rent faktiska förklaringar, så som att du faktiskt är ensam, du kan ha flyttat och bytt skola och inte känner någon, du kanske har flytt undan krig och kommit till Sverige utan att kunna språket.

Kanske har dina föräldrar skilt sig, någon du älskat dött och du har ingen att prata med. Du kan ha har varit med om något hemskt (mobbning, nätmobbning, övergrepp) och vågar inte berätta för någon. Men det är heller inte ovanligt att känna sig ensam utan synbar anledning. Det ingår i att vara en tänkande människa.

Relationer är ett livslångt jobb

Vi människor är olika. Våra upplevelser varierar väldigt. Men oavsett bakgrund och tidigare erfarenheter behöver alla jobba med sina relationer (till andra och oss själva). Hur konstigt det nu kan låta. Som om relationer är ett jobb. Men det är precis vad det är. Ett livslångt sådant. Och det gäller alla oavsett om vi vuxit upp i en trygg och kärleksfull miljö eller om tidigare erfarenheter varit otrygga och instabila.

Börja med dig själv!

Ju bättre du känner dig själv, vet om dina gränser, styrkor och svagheter, hur du tänker och känner om dig själv och andra, desto bättre kommer du bli på att skapa djupa och trygga relationer, men också på att stå emot grupptryck.

Om du känner dig osäker i dina relationer, eller i din egen identitet, kan du behöva prata med någon du litar på. Även om du känner dig ensam om dina tankar så är du inte ensam om att känna så. Det finns hjälp att få.

Läs mer om Du & Dina Relationer

Fem vanliga frågor från unga HBTQ+ Du & Dina Relationer

Är jag gay eller bi? Hur får jag folk att sluta säga han? Vad är minoritetsstress? I den här...

Den känslostyrda tonårshjärnan Du & Dina Relationer

Är du impulsiv, känslig för intryck? Tar du ibland onödigt farliga risker? Ingen fara. Du är tonåring med en...

Alla Artiklar