Den känslostyrda tonårshjärnan
Många tonåringar är impulsiva, styrs av starka känslor och söker ibland onödigt farliga risker. Det kan ha sin förklaring i att hjärnan inte är färdigutvecklad. Faktum är att hjärnan hos människan mognar ganska långsamt. Den är inte färdigutvecklad förrän vid 25–30 års ålder. Allra sist mognar pannloberna, som styr människans kognitiva förstånd (planering).
Unga har ofta svårt att sålla bland intryck och att planera framåt
Enligt forskning beror detta riskbeteende och spänningssökande som finns hos många unga på en obalans mellan de områden i hjärnan som hanterar känslor (det limbiska systemet) respektive förståndet (pannloberna). Och eftersom pannloben är den som mognar långsammast dominerar därför känslorna och impulsiviteten över förståndet.
Detta ligger bakom att unga ofta har svårt att sålla bland intryck och att planera framåt, och även att de ibland tar oproportionerligt stora risker med vuxna mått mätt.
Belöning kan ge beroende
Under tonåren ökar också utsöndringen av dopamin i hjärnan. Dopamin, som är en del av hjärnans belöningssystem, inverkar på koncentration, vakenhet, njutning, motorik och inlärning.
Det som triggar igång hjärnans belöningssystem är olika positiva upplevelser (lyssna på skön musik, ha roligt, skratta, äta gott, ha sex) men också negativa upplevelser och skadliga beteenden (nikotin, alkohol, shopping, spelande) frisätter dopamin, vilket är en förklaring bakom beroenden av olika slag.
Men hjärnan påverkas inte bara av kemiska substanser. Yttre faktorer så som uppväxt, omsorg, erfarenheter och upplevelser påverkar också hur din hjärna utvecklas, vilket i sin tur också inverkar på din psykiska hälsa som vuxen.