Det här händer i hjärnan
När du hamnar i en situation som upplevs som brådskande, jätteviktig eller hotfull reagerar din kropp automatiskt och blixtsnabbt med att fysiologiskt försätta dig i högsta beredskap. Du får en stressreaktion.
Det som händer är att det autonoma nervsystemet larmar det sympatiska nervsystemet, som styr över de inre organen (som i sin tur styr över andningen, blodtrycket, pulsen). Detta sker helt automatiskt utan din påverkan.
Substanserna skickas i ilfart ut i ditt blodomlopp
Binjurarna utsöndrar adrenalin och noradrenalin och hjärnan börjar producera stresshormonet kortisol. Substanserna skickas i ilfart ut i ditt blodomlopp.
Tillsammans ser de till att höja blodtrycket och pulsen och ge din hjärna och kropp tillräckligt med fett och socker för att ge snabb och effektiv energi till dina muskler, så att du bättre kan hantera faran, hotet, den upplevt stressade situationen.
Din kropp gör sig redo
Du märker att din kropp gör sig redo genom att andningen blir häftigare, hjärtat slår snabbare, hårdare. Dina pupiller blir större för att de ska kunna släppa in mer ljus, du känner mindre smärta och kan känna dig yr, svimfärdig.
Det kan kännas obehagligt, men beror enbart på det ökade upptaget av syre i din kropp och är alls inte farligt. I bästa fall kan du använda stressreaktionen till att bli mer kreativ, handlingskraftig och lösningsfokuserad och redo att ta itu med faran eller utmaningen.
Den livsviktiga vilan
Efter en upplevd stressreaktion aktiveras det parasympatiska nervsystemet. Det parasympatiska systemet har till uppgift att återställa balansen av hormoner och signalsubstanser. Skälet är att du, din kropp och hjärna behöver (måste) vila och återhämta sig. Om du inte får möjlighet att vila efteråt kan du bli sjuk, utmattad.
- Det autonoma nervsystemet, som styr aktiviteten i dina inre organ, är uppdelat i det sympatiska nervsystemet (aktiveras vid hot/stress när vi behöver extra energi) och det parasympatiska nervsystemet (aktiveras vid återhämtningsfasen, styr vår resurshushållning).
- Adrenalin är ett stresshormon, som fungerar som en signalsubstans. Det bildas i binjurarna när du blir stressad eller rädd. Det utsöndras automatiskt, påverkar ditt hjärta, dina muskler och din hjärna. För lite eller för mycket adrenalin kan få dig att må dåligt.
- Noradrenalin är en signalsubstans och ett hormon (ett förstadium till adrenalin) och en av de viktigaste i det sympatiska nervsystemet.
- Kortisol är ett hormon, brukar kallas ”stresshormon”. Det produceras i binjurarna och har flera funktioner: att se till att kroppen håller ett jämt blodtryck samt hjälpa levern att reglera blodsockernivån.