Behöver du hjälp?

Mindre stress, mer energi

Stress & Utmattning // För att må bra behövs en balans mellan stress och återhämtning. Du behöver äta, sova och motionera regelbundet. Och umgås med människor som du gillar.

Grunden för en god psykisk och fysisk hälsa är att äta regelbundet, sova tillräckligt, motionera lagom och umgås med människor du tycker om.

Om du sover mindre än åtta timmar per natt, äter för sällan/ofta, för lite/mycket, inte motionerar lagom och om du ofta är ofrivilligt ensam kan det vara orsaken till att du känner dig stressad och nedstämd. I så fall behöver du börja förändra dina vanor.

Fråga dig själv:

  • Hur många timmar per natt sover du? När lägger du dig och när går du upp?
  • Hur ser dina matvanor ut? När och vad äter du?
  • Hur många gånger i veckan motionerar du? Och vad gör du helst?
  • Hur ofta umgås du med människor du gillar? Och vad gillar du att göra?

Gör ett schema

Lägg upp en plan för två veckor. Börja i liten skala, då är det lättare att hålla sig till planen. Om du till exempel sover fem timmar per natt kan ditt mål vara att sova sex timmar per natt. Du kan sedan utöka allt eftersom. Om du inte motionerar alls, kan det vara bra att börja med att ta en tio minuters promenad om dagen. Prioritera aktiviteter och umgänge som du vet att du mår bra av.

Efter två veckor ser du om det blivit någon skillnad. Känner du dig mindre stressad? Är du mer fokuserad? Gladare? I så fall är du något viktigt på spåren! Fortsätt så.

Minimera stressfaktorer

Därefter är det dags att se över förhållandet mellan stress och återhämtning. Vi människor har olika behov och förutsättningar. Det som är stressande för dig, är kanske helt okej för mig. Och tvärtom. Därför är det jätteviktigt att du tar reda på vad som fungerar, och vad som fungerar sämre, för just dig.

Börja med att nyfiket undersöka vad som stressar upp just dig. Bli detektiv i ditt eget liv. Utforska nyfiket vem du är, vad som stressar dig, vad som gör dig lugn och glad. Se också till att skapa utrymme för vila och skratt.

Minimera stressfaktorer. Undvik, om du kan, sådant du vet gör dig stressad. Våga säg nej och tacka nej även till det som kan kännas lockande. Det är en utmaning, men jätteviktigt att du lär känna dig själv, dina begränsningar och behov. Ibland är ett nej till en fest ett ja till din hälsa.

Planera in vilopauser

Skriv in pauser i kalendern. Det är lika viktigt att skriva in pauser som att skriva in avgörande prov! Lär dig koppla av. Om du inte vet vad som är avkopplande för dig behöver du utforska det.

Avkopplande aktiviteter:
  • Umgås med familj och vänner (skratta, skoja, leka, prata)
  • Vara i naturen (i skogen, vid ett hav, en sjö, på ett berg, på en äng, se upp emot en stjärnhimmel)
  • Motionera (hitta aktiviteter som passar dig, som du gillar)
  • Skaffa en hobby (sjunga, måla, sy, mode, fotografera, laga mat, se film/teater, skriv, spela ett instrument).
  • Se till att få dagsljus
  • Ha rutiner (sömn, mat, motion, umgänge)

Läs mer om Stress & Utmattning

Lär känna din stress Stress & Utmattning

Är din stress som en bästa kompis som vill dig väl? Eller som en taskig polare? Lär dig symtomen...

Hur måendet påverkas av heterocisnormer Stress & Utmattning

En filmad miniföreläsning om minoritetsstress, men också om minoritetsglädje hos unga HBTQ+ mellan 13–19 år. Föreläsare är psykologen Matilda...

Det här händer i hjärnan Stress & Utmattning

Vid stress utlöses en explosion av hormoner. Halten av signalsubstanser ökar dramatiskt. Men vilka är dessa substanser? Och hur...

Alla Artiklar