Behöver du hjälp?

Frågor & Svar

Här kan du läsa frågor från unga – och svaren från våra legitimerade psykologer och lärare.

»Behöver tonåringar verkligen mera sömn?«
Hej! Jag har läst någonstans att tonåringar behöver mer sömn än vuxna. Är det sant? Jag är ju tonåring själv och känner mig ofta extremt trött, särskilt på morgnarna, men stämmer det rent fysiskt? Eller är det psykiskt? Sedan undrar jag, om det nu är så, varför skolan inte är bättre anpassad till tonåringars sömnbehov? /Sam, 16 år

Hej!

Ja, det stämmer att tonåringar behöver mer sömn än vuxna. För 15-åringar rekommenderas enligt forskning ungefär 8–10 timmar. Sömnbehovet beror samtidigt lite på ålder och är också olika för olika personer. En del kan klara sig på mindre, medan andra behöver mer. Både för mycket och för lite sömn kan vara problematiskt och påverka fungerandet under dagen.

Det händer mycket i kroppen och knoppen under tonåren. För de flesta förskjuts den inre sömnklockan som hänger ihop med kroppstemperaturen och melatoninnivåer i blodet och som påverkar när kroppen vill sova (melatonin är ett hormon). Det är det som gör att många inte alls är trötta på kvällen och det kan vara svårt att somna, men att det kan kännas som mitt i natten när det är dags att gå upp. Det är för att det är mitt i natten enligt din kropps inre klocka. Orättvist, eller hur?!

Att sömnbehovet hos tonåringar är större och faktiskt närmre barns än vuxnas, är nog för att kroppen fortfarande utvecklas. Att kroppen genomgår en stor utveckling är ju uppenbart, men även hjärnan genomgår en stor förändring som inte är slut förrän man är drygt 20. Hjärnans utveckling brukar kunna ses som att gasen går igång under tonåren, med starka känslor, impulser och många tankar, medan bromsen, de delar av hjärnan som hjälper till att hantera starka känslor, inte är klar förrän på slutet. Inte konstigt att man blir trött, tycker jag.

Det är en mycket bra fråga varför skolan inte är anpassad. På vissa håll har det gjorts försök att senarelägga skoldagen för att anpassa den bättre till ungdomars behov och det har gett goda resultat. Vi forskare, psykologer, skolpersonal och elever behöver nog fortsätta att informera och arbeta för att den här kunskapen sprids bättre.

Fram tills dess kan det hjälpa att ha regelbundna sovtider, dvs att gå och lägga sig och gå upp ungefär samma tid varje dag, inklusive helger. Det kanske finns några trick du kan använda dig av för att kunna gå upp senare på morgonen exempelvis duscha på kvällen, lägga fram kläder, förbereda en frukost du kan slänga ner i väskan och äta i skolan eller annat. På kvällen kanske det blir lättare att somna om du kommer överens med dina vänner om att ni tar paus från sociala medier senast klockan 23 (eller vad som nu funkar), så att alla kan varva ner. Lite fler tips om sömn och vad man kan göra för att påverka sömnen finns också på umo.se, så kolla gärna där och lycka till med sömnen framöver!

Här kan du läsa mer:

Mindre stress, mer energi

Den känslostyrda tonårshjärnan

Det här händer i hjärnan (vid stress och utmattning)

Allt gott,

Matilda Wurm
Legitimerad psykolog