Behöver du hjälp?

Frågor & Svar

Här kan du läsa frågor från unga – och svaren från våra legitimerade psykologer och lärare.

»Har ingen att plugga med«
Våra lärare brukar tipsa oss om att vi ska plugga och göra läxor tillsammans med en kompis. De menar att man lär sig mer då. Saken är den att jag inte har några vänner i klassen. Jag är ganska blyg och har svårt med det sociala. Finns det något annat tips för sådana som mig? /Daniel, 17 år

Hej Daniel!

Det är inte en helt enkel fråga att svara på utan att känna dig och din klass. Men att ha någon att plugga och diskutera med kan absolut vara ett bra sätt att lära sig, men det är såklart inte den enda och inte heller en mirakelmetod, det finns andra sätt.

Ett jättebra studieknep för dig som pluggar själv är ett att återberätta för dig själv vad avsnittet du läst handlar om. Du kan spela in din sammanfattning på mobilen eller skriva ner den. På så sätt tvingas du sätta dina egna ord på innehållet och det gör att ny kunskap fastnar bättre.

Ett annat tips är att göra “flashcards”. Det går att göra både med papper och penna eller online, till exempel på sajten quizlet.com, där du skriver ett begrepp på ena sidan och förklaringen på andra. På så sätt kan du förhöra dig själv. Det här går att använda för alla olika ämnen.

Du skriver att du inte har några vänner i klassen att plugga med. Om du vill ha någon att plugga med så tycker jag att du ska prata med någon lärare om det. Kanske kan dina lärare, som känner dig och din klass, hjälpa dig med situationen? Har du någon vän i en annan klass eller skola? I så fall kan ju ni, trots att ni kanske läser olika kurser och ämnen, ändå plugga tillsammans.

Om du trivs med att plugga själv, så är det inget som helst fel med det! Vi trivs och fungerar alla olika i sociala sammanhang och det viktigaste är att du mår bra.

Tveka inte att ta hjälp av din mentor.

Här kan du även läsa:

Finns det olika slags studietekniker?

Måste jag ha muntliga redovisningar?

Vänlig hälsning

Edvin Jenssen
Legitimerad lärare