Behöver du hjälp?

Frågor & Svar

Här kan du läsa frågor från unga – och svaren från våra legitimerade psykologer och lärare.

»Jag sörjer min döda hund!«
Hej, det här är kanske en jättekonstig fråga. Vår hund dog för ett tag sedan och jag saknar henne jättemycket! Vi har haft henne så länge jag kan minnas. Nu är det så tomt och deppigt hemma och jag vet att det låter knäppt men jag tror inte att jag någonsin kommer bli glad igen, inte som förut. Det känns också som om ingen riktigt förstår hur jag mår, alla verkar tycka att jag borde sluta sörja någon gång. Men jag kan ju inte. Kommer det att gå över och i så fall när? /Ella, 13 år

Hej!

Jag tycker inte alls att din fråga är konstig utan jag förstår att du saknar din hund jättemycket. Hon har funnits i ditt liv väldigt länge och varit en naturlig del av din vardag. För många människor kan banden till ett husdjur vara lika starka som till en människa, så din sorg är både normal och naturlig. Försök att ge utrymme för det du känner. Kanske kan du ordna någon form av gravsten eller sorgeplats att gå till när du känner för att sörja och tänka på allt det ni upplevt tillsammans? Eller ett album med bilder.

Det är väldigt sårande när andra inte förstår vår sorg och kanske till och med viftar bort den (”det var ju bara en hund”). Finns det någon i din närhet som du vågar prata med? Som du tror skulle vara lite mer förstående? Eller så kan du skriva. Sätt ord på vad du känner och skriv ner vad du saknar med din hund. Dra dig till minnes fina stunder ni haft ihop, och låt känslor komma naturligt, utan att försöka kämpa emot dem. Och påminn dig om att det är helt okej att du sörjer din hund, och det får lov att ta tid.

Du kan också söka stöd på forum och hemsidor för djurägare som förlorat ett husdjur. Många tycker att det är skönt att prata med andra som förstår och som varit i en liknande situation.

Det finns inget exakt svar på när sorgen kommer att gå över. Låt det ta den tid det tar, samtidigt som du också ibland tillåter dig att ta paus från att vara ledsen. Fortsätt med sådant du tycker om att göra och som gör dig glad. Det är helt okej även när vi sörjer!

Ta hand om dig!

Rebecca Grudin
Legitimerad psykolog