Behöver du hjälp?

Frågor & Svar

Här kan du läsa frågor från unga – och svaren från våra legitimerade psykologer och lärare.

»Min kompis vill aldrig ses efter skolan«
Hej! Jag går i 9:an och har en vän som jag har varit vän med i flera, flera år. Vi går i samma klass och hänger med varandra i skolan som bästa vänner gör, men hon vill aldrig göra någonting efter skolan. Jag frågar ofta men hon vill aldrig, inte ens på loven. Jag skulle aldrig kunna säga upp vänskapen för vi är jättebra vänner. Jag vill inte tjata på henne att vi ska ses efter skolan för jag blir så nedslagen varje gång jag får ett nej. Hon frågar aldrig mig om vi ska ses. Vad ska jag göra? /Lilly, 15 år

Hej Lilly!

Det är smärtsamt att vara i en relation som känns ojämlik. I ditt fall handlar det om att du föreslagit att ni ska ses utanför skolan, men blivit avvisad gång på gång. Det är inte konstigt att det gör dig ledsen och väcker tankar på att din vän inte prioriterar dig.

Det jag funderar på är varför din vän inte vill ses utanför skolan. Det låter ju som att ni har en fin och bra relation i skolan. Det kan ju handla om många olika saker, och jag kan bara spekulera. Känner hon att hon måste plugga? Är hon väldigt trött och slut efter skolan, och orkar inte ses? Finns det andra intressen som tar upp all tid? Handlar det om något där hemma? Eller något helt annat?

Det allra bästa vore nog att försöka prata med henne. Eftersom ämnet kan vara känsligt så försök hitta ett bra tillfälle. Du kanske kan säga något i stil med:

”Jag gillar verkligen att hänga med dig, och det skulle betyda mycket för mig att också ses utanför skolan någon gång. Jag har frågat dig ett par gånger, men då har jag förstått det som att du inte vill. Jag blir lite förvirrad och tänker att jag inte är så viktig för dig. Har du lust att berätta för mig hur du känner kring det här? Jag vill gärna förstå lite bättre. Berätta bara om du vill, och när du vill. Det är helt okej”.

Det sista är viktigt, så att du inte pressar henne att berätta om hon inte är redo. Om hon berättar varför hon inte velat ses utanför skolan, lyssna och se om du kan förstå det hon berättar utifrån hennes perspektiv. Kanske kan ni utifrån hennes svar komma fram till hur ni skulle kunna ses utanför skolan? Är det hemma hos dig eller henne? Vad för aktivitet passar bäst? Vilken dag passar bäst och så vidare? Och om hon inte berättar, gör ditt bästa för att förmedla att det är okej och att du är glad att ni kan fortsätta umgås i skolan. Kanske kommer du förstå hennes skäl vartefter.

Hoppas er relation kommer fördjupas och att ni kommer närmare varandra!

Rebecca Grudin
Legitimerad psykolog