Behöver du hjälp?

Frågor & Svar

Här kan du läsa frågor från unga – och svaren från våra legitimerade psykologer och lärare.

»Så stressad över alla gymnasieval!«
Jag är en tjej som går i nian och ska snart söka program och gymnasium. Jag tycker det är jättestressigt och svårt att välja. Jag har kompisar som vet precis vad de vill, men för mig finns det inget självklart val. Det finns så många program jag kan tänka mig. Jag tycker det mesta är intressant. Hur ska jag tänka? Ska jag välja ett program som är mer krävande och som leder till fler ingångar till universitetet? Eller ska jag välja något mindre krävande men som förmodligen leder till högre betyg och att jag får en mindre stressad gymnasietid? /Edith, 15 år

Hej Edith!

Vad bra att du skriver och ber om råd! Jag hoppas att jag ska kunna ge dig lite lugnande tips om hur du ska tänka.

Det låter som att du har börjat fundera på vad du vill i god tid och det är såklart det bästa du kan göra. De flesta skolor har individuella samtal med studie- och yrkesvägledaren och till dessa samtal är det viktigt att ta med sig frågor och funderingar. Ju fler frågor desto bättre helhetsuppfattning får du då om just din situation.

Om din skola inte erbjuder samtal automatiskt så kontaktar du studie- och yrkesvägledaren själv. Om denne inte jobbar på er skola är det bara att be din mentor/klassföreståndare om kontaktuppgifter.

Det låter också som du har ett par olika program du överväger att söka, jag gissar att du därför har läst på om de olika inriktningarna du har intresserat dig för. Om inte så är det första steget!

Se till att du vet så mycket som möjligt om alla linjer och inriktningar som lockar dig.

Dessvärre är det svårt att hänvisa till en specifik hemsida eftersom alla städer har olika gymnasieantagningar, men du kan självfallet gå in på olika skolors hemsidor i din kommun och läsa på vad de har att erbjuda.

Jag tycker att du först och främst ska tänka på vad du har lust att göra just nu. Oavsett om du väljer ett högskoleförberedande program eller ett yrkesförberedande går det ju att komplettera med kurser så att man senare kan komma in på högskolan.

Det finns ju inte heller några garantier att en mer praktisk linje gör det lättare att få höga betyg. Den största framgångsfaktorn i att lyckas i skolan handlar om att trivas och tycka att det man gör är roligt och lustfyllt. Att trivas gör ju också att man känner sig mindre stressad trots mer intensiva perioder av terminen.

Glöm heller inte att det alltid finns andra möjligheter och andra vägar att gå för att nå dina mål – du måste inte veta vad du vill bli när du blir stor riktigt än.

Ett tips och kanske en kul grej är att gå in på sajten dintalang.se – här kan du testa dig själv och se vilka program testverktyget rekommenderar.

Här kan du läsa mer om stress och stresshantering.

Marie-Louise Markos
Legitimerad lärare