Behöver du hjälp?

Frågor & Svar

Här kan du läsa frågor från unga – och svaren från våra legitimerade psykologer och lärare.

»Är det min ADHD som gör att jag hamnar i bråk?«
Hej, jag har ADHD och har precis fått veta det. Det känns både bra och jobbigt. Under hela låg- och mellanstadiet har jag haft svårt att få kompisar, förstå mig på andra människor och kontrollera mina tankar och mitt humör. Jag blir lätt väldigt arg och hamnar i bråk väldigt ofta, vilket gör det ännu svårare för mig att få kompisar. Nu undrar jag om det här har med min ADHD att göra? Vad ska jag göra för att sluta bli så arg? /Nova, 14 år

Hej Nova!

Du beskriver symtom som är vanliga när man har ADHD – nämligen problem med impulsivitet. Det handlar om att det är svårt att bromsa och kontrollera sina impulser. Det kan till exempel märkas genom att man har lätt att bli arg och hamnar i bråk med andra. När man har ADHD reagerar man ofta snabbare, starkare och kan råka agera impulsivt. Man hinner inte stoppa sig själv och tänka efter. Vid ADHD är det ofta svårt att styra sitt beteende på ett smart sätt, till exempel att inte ge sig in i bråk, trots att det gör att man får problem med kompisar. Din hjärna ger dig mängder av impulser och det kan vara svårt att hejda dina reaktioner på dessa.

Du behöver alltså vara snäll mot dig själv när det blir tokigt med andra! Du hinner inte alltid hejda dig själv innan du agerar. Det kan också vara till stor hjälp att lärare, klasskompisar och andra i din närhet får veta att du har ADHD och vad det innebär. Att du inte vill bråka, men att du inte lyckas stoppa dig själv ibland. Det är inte så att du ”väljer” att bli arg, utan det bara händer.

Att leva med ADHD är att leva utan bromsar. Be gärna dina vårdnadshavare prata med psykologen som gjorde din ADHD-utredning för att se om hen kan ge information till skolan om vad din diagnos innebär. Då blir det lättare för andra att förstå och hjälpa dig att upptäcka när du håller på att bli arg, till exempel genom att övriga håller sig lugna eller genom att du lämnar situationen en stund så att du kan lugna ner dig. En promenad eller ett par långsamma andetag kan vara hjälpsamma saker i det läget. Fem eller tio minuter kan hjälpa långt för att lugna ner sig!

Något annat som kan hjälpa dig är att öva på att sätta ord på vad du känner, i stället för att bli arg och bråka med andra. Försök först klura ut några typiska situationer då du lätt blir arg. Är det när någon inte håller med dig? Ger kritik? Du får tillbaka ett dåligt provresultat? När någon retas? Eller något annat?

Hur märker du att du är på väg att bli arg (dina varningssignaler)? Slår hjärtat hårdare, höjer du rösten, pratar du snabbare? Nästa gång du är i en liknande situation och märker av dina varningssignaler, ställ dig frågan: ”Vad känner jag just nu?” (till exempel ilska, irritation, besvikelse, hjärtat slår hårt).

Föreställ dig att känslan är en våg som kommer och går medan du andas långsamt ut och in. Fundera efteråt om det här var en strategi som var hjälpsam eller inte, och hur du kan komma ihåg att använda den i fler situationer.

Det här vara några strategier som kan hjälpa dig att bromsa dig själv när du är på väg att bli arg och bråka med andra. Tveka inte att söka hjälp via en vårdcentral eller BUP för att lära dig mer om hur du kan hantera din impulsivitet och tendens att bli arg och bråka med andra.

Utöver att jobba med egna strategier, föreslår jag att du och dina vårdnadshavare diskuterar ADHD-medicinering med en läkare på BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin). Medicin kan hjälpa vid impulssvårigheter och andra symtom på ADHD.

Allt gott,

Rebecca Grudin
Legitimerad psykolog