Behöver du hjälp?

Frågor & Svar

Här kan du läsa frågor från unga – och svaren från våra legitimerade psykologer och lärare.

»Vet inte om jag är bisexuell eller gay?«
Hej! Jag är en kille som är ihop med en tjej som jag verkligen gillar, men märker att jag även tänder på killar. Det finns en kille i min parallellklass som jag kollat in, han verkar gilla mig med, men jag vågar inte göra något. Det här är ingenting jag vill eller vågar prata om med min tjej, inte heller med mina vänner. Jag känner mig låg och ensam och vet inte vad jag ska göra. Känns lite hopplöst. Är jag bisexuell, gay eller är det en fas som går över? /Simon, 17 år

Hej Simon!

Du beskriver funderingar som verkar väcka både pirriga känslor och nedstämdhet. Det låter som om det är svårt att vara kvar i dina känslor till flickvännen och killen i parallellklassen utan att fundera över omgivningens reaktioner.

När man har funderingar om sin sexuella läggning och det känns hopplöst så kan det vara skönt att ha någon att prata med. Ibland är det lättare att fundera över saker med någon som inte är knuten till ens liv i övrigt. Om inte din flickvän eller dina vänner känns rätt, kanske en kurator på ungdomsmottagningen skulle kännas bättre?

Med en kurator, eller annan person du litar på, kan du i lugn och ro fundera över vad du vill göra. Kanske ingenting, kanske ändå samla mod och prata med din tjej/killen du är intresserad av/dina vänner. Kanske kan du snabbt själv besvara frågan om du är gay, bi eller annat, eller så kommer den frågan att följa dig ett tag.

Vem vi blir attraherad av kan också ändras under en livstid, vi kan inte påverka det i någon större utsträckning. En del blir sexuellt attraherade av ett kön, men vill ha sina fasta relationer med ett annat, en del blir kära i/attraherade av flera samtidigt medan andra är monogama. Det finns helt enkelt en stor variation i människors känslor och beteenden och det är helt i sin ordning.

Du beskriver också att du känner dig ensam och det tycker jag egentligen är en viktigare fråga. Återigen, fundera på om det finns någon som du tror att du kan prata med.

Om det känns rätt, kolla om RFSL har en grupp på din hemort och om det finns digitala eller ”real life”-mötesplatser att tillgå. Några lokalgrupper erbjuder också samtalsstöd, exempelvis i Göteborg (se länk nedan).

Att upptäcka att man attraheras utanför heteronormen kan i början kännas hopplöst för att det är svårt att veta vad det betyder för en själv och hur omgivningen kommer att reagera. Men det öppnar också upp nya möjligheter, nya tillhörigheter och nya erfarenheter som många har livslång glädje av.

Tillåt dig att tänka efter i lugn och ro och ta gärna hjälp.

Jag önskar dig all lycka till och många fina och jobbiga, pirriga kärleksupplevelser framöver!

Här är några länktips:

RFSL:s lokalgrupper

Fem vanliga frågor från unga HBTQ+

Hur måendet påverkas av heterocisnormer

Bli vän med dig själv

Vänlig hälsning

Matilda Wurm
Legitimerad psykolog