Behöver du hjälp?
Jacqueline LeviSakkunnig och filmare

»Jag är väldigt intresserad av vårt mest komplexa organ – hjärnan«

Varför Psykologiguiden UNG?
– Idag talas det mycket om att unga mår psykiskt dåligt. Och det stämmer. Men det är viktigt att skilja psykisk sjukdom från psykiskt lidande och livsutmaningar. Det är normalt att må dåligt ibland. Att kunna förmedla den kunskapen, och därtill ge verktyg för att hantera exempelvis oro, nedstämdhet och ångest när det behövs, känns viktigt. Här tror jag att Psykologiguiden UNG kan bidra med värdefull information och kunskap till barn och unga.

Vad är din roll här?
– Jag är med i redaktionsrådet som bollplank och har även gjort kortfilmer som finns på sajten. Dessa handlar om stress, nedstämdhet, att söka hjälp vid psykisk ohälsa, och prestationsångest.

När jag gick i högstadiet talades det inte alls om psykisk ohälsa

Du är psykolog och har även en podcast om psykologi. Berätta!
– Jag är legitimerad psykolog och arbetar inom psykiatrin. På fritiden sitter jag i styrelsen för MIND och driver Psykologipodden – en podcast där jag intervjuar psykologer, läkare, experter och forskare. I podden pratar vi om allt från stress och ångest till ätstörningar och självmord. Det är lättillgängliga fakta för alla som vill lära sig mer om hjärnan, psykisk hälsa och mänskligt fungerande.

Varifrån kommer drivkraften att sprida psykologisk kunskap?
– Kanske är det annorlunda i dag, men när jag gick i högstadiet och på gymnasiet talades det inte om psykisk ohälsa i skolan. Jag minns att vi hade prov på hur en kokar potatis och vilket diskmedel en ska använda i en stekpanna. Men om du, en vän eller en nära anhörig mår psykiskt dåligt, hjälper det ju inte riktigt att du kan laga köttfärssås.

Målet är att öka förståelsen för och minska stigmatiseringen runt psykisk ohälsa

– Så när jag började studera till psykolog hängde den tanken kvar. Hur kom det sig egentligen att vi inte hade fått någon människokunskap? Psykologipodden är mitt sätt att ändra på det genom att bidra till psykologisk folkbildning. Min ambition med podden och UNG-sajten är att förmedla psykologisk kunskap till så många som möjligt. Målet är att öka förståelsen för och minska stigmatiseringen runt psykisk ohälsa.

Fakta

Namn: Jacqueline Levi

Ålder: 29 år

Bor: Stockholm

Arbetar med: Psykolog

Aktuell med: Medverkar i Psykologiguiden UNG:s redaktion, driver podcasten Psykologipodden och sitter med i styrelsen för MIND.

Gillar att göra på fritiden: boxas, yoga, umgås med vänner, pojkvän och familj, vara utomhus (helst vid havet).

Drivs av: Nyfikenhet