Behöver du hjälp?
Matilda HeindowIllustratör

»Mitt tonåriga jag hade verkligen behövt en sajt som denna!«

Varför är du med och gör bilder på Ung-sajten?
– Jag vill så himla gärna vara involverad här för mitt tonåriga jag hade verkligen behövt en sajt som denna. Jag är väldigt stolt över att vara en del av Psykologiguiden UNG.

Du har egen erfarenhet av psykisk ohälsa?
– Jag blev diagnostiserad med bipolär sjukdom och GAD när jag var tonåring, och PTSD och ADHD som ung vuxen. Trots mina diagnoser skulle jag beskriva mig själv som en väldigt optimistisk och glad person. Jag älskar att umgås med andra människor och prata och skratta. Så bortsett från min psykiska ohälsa lever jag ett ganska normalt liv.

Kan det finnas fördelar att du har egen erfarenhet av psykisk ohälsa?
– Ja, det tror jag. Mina egna tidiga minnen av psykisk ohälsa är fortfarande väldigt färska, vilket gör att jag verkligen kan relatera till känslor som uppstår när psykisk ohälsa börjar utvecklas. Min konststil är också väldigt ungdomlig och färgglad, så jag hoppas att det är behagande för unga ögon.

När jag väl mötte andra med mina diagnoser så kunde jag andas ut

Vad skulle ditt tonåriga jag ha behövt?
– Mest av allt hade jag nog behövt träffa någon med samma diagnoser som jag. När jag blev diagnostiserad kände jag ingen som var öppet psykisk sjuk, jag kände mig väldigt ensam. När jag väl började möta andra med mina diagnoser så lyftes en tyngd från axlarna, och jag kunde andas ut.

Du har också ett instagramkonto om psykisk ohälsa?
– Ja, på crazyheadcomics gör jag illustrationer och skriver om hur det är att leva med psykisk ohälsa. Jag startade det av flera orsaker; jag hade just börjat rita digitalt och ville ha ett nytt projekt där jag kunde använda mitt nya medium. Sedan mina diagnoser har jag brunnit för att prata om psykisk hälsa, så jag bestämde mig att skapa ett konto dedikerat till ämnet så jag kunde sprida kunskap och möta andra med liknade problem och minska känslan av ensamhet som man kan känna som psykisk sjuk. Min sida är för alla, för de med psykisk sjukdom men också för närstående som vill lära sig mer om ämnet.

Jag hoppas jag kan försörja mig med min konst, kanske flytta till USA och fortsätta min aktivism om psykisk hälsa

Vad hoppas du med Psykologiguiden UNG?
– Att unga ska känna att de inte är ensamma, att det inte behöver vara så hopplöst. Det är så viktigt att veta att det finns andra som kämpar med liknande situationer, problem och känslor som du har och att det kan bli bättre, hur tungt det än verkar i stunden.

Vad gör du om fem år?
– Jag hoppas jag kan försörja mig med min konst, skriva och illustrera böcker, ställa ut mina tavlor, kanske flytta till USA och fortsätta min aktivism om psykisk hälsa. Jag vill hjälpa andra och sprida värme och glädje.

Fakta

Namn: Matilda Heindow

Ålder: 21 år

Gör: Håller på med konst, har instagramkontot ”crazyheadcomics” (som handlar om psykisk ohälsa) och gör illustrationer på Psykologiguiden UNG.

Bor: Stockholm

Gillar att göra på fritiden: Måla och teckna, lära mig om astrologi, psykologi och konsthistoria, åka rullskridskor.

Drivs av: Att hjälpa andra!