»Viktigt att lyfta elevens ansvar!«
Varför vill du vara med på Psykologiguiden UNG?
– Jag vill bidra till att hjälpa och stödja elever som har det svårt och som inte blir sedda. Det är väldigt vanligt att elever är stressade i dag och att det hör ihop med skolan. Ofta hör det ihop med betygsstress, vilket inte är konstigt med det komplexa betygssystem som finns. Det är jätteviktigt att hitta en bra balans. Ibland måste man hjälpa elever att hitta den balansen. Den här sajten kan bidra med det. Skolan är viktig, men skolan är inte allt.
Vad kan du som lärare bidra med?
– Jag kan utifrån ett lärarperspektiv och som huvudskyddsombud bidra till att hjälpa elever hur man kan lägga upp studier för att må bra, att hitta en bra balans. Jag kan också bidra med den kunskap jag har om elevers arbetsmiljö kopplade till arbetsmiljölagen, arbetsgivarens ansvar, lärares skyldigheter, elevers rättigheter – men också elevers skyldigheter.
Hur ser du på elevens skyldigheter?
– Jag tycker det är viktigt att lyfta elevens ansvar för sina studier, att våga säga till när man inte förstår. Man kanske inte vågar räcka upp handen i klassrummet. Men då behöver eleven berätta för läraren efteråt. Vågar hen inte tala med läraren, tala med vårdnadshavaren som i sin tur kan tala med läraren. Om läraren inte vet om att eleven inte förstått kan läraren heller inte hjälpa. Därför är det så viktigt att eleven säger till om hen inte förstår! Varje elev måste veta att alla elever har rätt att få rätt stöd. Om läraren inte lyssnar gör läraren inte sitt jobb. Det är lärarens huvuduppdrag att hjälpa varje elev utifrån elevens förutsättningar.
Hur kan lärare stötta elever att ta detta ansvar?
– Grunden är att bygga bra relationer. I dagens läge med stora klasser är det svårt för många lärare att ha den tiden. Många elever glöms faktiskt bort, inte minst socialt sett. Men lärare måste försöka hitta tiden, det är otroligt viktigt att läraren ser alla elever. Ytterst är det arbetsgivarens ansvar och skyldighet att skapa förutsättningar så att lärare kan göra sitt jobb, ämnesmässigt och socialt.
Nämn en lärdom som du har stor nytta av?
– Som lärare får man inte vara så stolt. Man måste kunna backa om man gjort något fel, erkänna och be eleven om ursäkt. Alla har sina brister, jag har varit idrottslärare, brusat upp och bett om ursäkt, och det har alltid blivit bra efteråt. Det är viktigt att kunna vara öppna med varandra. Det gäller att skapa relationer som kan hantera även konflikter.